Dubai ja Lähi-idän risteily 2011

|  Päivitetty 1.6.2011  |    Vierailua tällä sivulla 1.6.2011 jälkeen  |

Näytä koko kehystetty sivu  |


Aiempien risteilymatkoista tekemieni sivujen tapaan tällä sivulla on matkakuvia ja vähän tekstiä matkakohteista, tällä kertaa matkasta Dubaista Arabian niemimaan ympäri, Punaisen meren ja Suezin kanavan kautta takaisin Eurooppaan keväällä 2011.

Aiemmat risteilymatkat: Läntinen / Eteläinen Karibia 2003, Eteläinen / Itäinen Karibia 2007, Itäinen Välimeri 2008, Atlantti ja Läntinen Välimeri 2009, Brasilia ja Atlantti 2010


Dubai - Arabiemiraatit

Arabiemiraatit on noin neljän miljoonan asukkaan, seitsemän emiraatin liittovaltio Persianlahden rannikolla. Dubai on Arabiemiraattien suurin kaupunki, jonka noin kahdesta miljoonasta asukasta vain noin viidennes on alkuperäisväestöä ja loput siirtotyöläisiä lähinnä Etelä-Aasiasta. Dubai emiraatin talous ei ole öljyn varassa (~10 %), vaan vapaakauppa ja erityisesti turismi ovat paljon merkittävimpiä elinkeinoja alueella.

Dubaissa ei ole historiallisia tai kulttuurinähtävyyksiä, mutta kaupunki on lähes tyhjästä muutamassa vuosikymmenessä kasvanut erittäin nopeasti maailman merkittävimpien matkailu kaupunkien joukkoon. Kaupunkia pidetään näyteikkunana huippu moderniin arkkitehtuuriin ja luksukseen. Turistien houkuttelu on ollut varmasti merkittävä tekijä kaupungin uskomattomien rakennushankkeiden takana. Monet kaupungin rakennushankkeista ovat olleet maailman suurimpia ja erikoisimpia, esim. keinotekoiset saaret Palmusaaret ja "World" ja maailman korkein rakennus Burj Khalifa joka hallitsee kaupungin taivaanrantaa. Kaupungin 70 ostoskeskusta tekee siitä Lähi-idän ostospääkaupunki. Suurten rakennushankkeiden aika ei ainakaan suunnitelmissa ole vielä ohi, kaupunkiin on suunniteltu / rakenteilla mm. maailman suurin lentokenttä, että miljoonat turistit saadaan kaupunkiin, vaikka rahojen "loppuminen" onkin hidastanut merkittävästi jo nykyistenkin hankkeiden loppuun viemistä.

Burj Khalifa

Dubain uusimpia maamerkkejä on vuoden 2010 alussa avattu maailman korkein pilvenpiirtäjä Burj Khalifa. Monien ennätysten rakennuksen korkeus on 828 m, kerroksia siinä on 160. Osittain avoin näköalatasanne on 452 m korkeudessa kerroksessa 124, jonne pääsee maailman nopeimmalla hissillä yhdellä nousulla. Se mitä näköalatasanteelta näkee, riippuu säästä ja vuorokaudenajasta, mielenkiintoisimmat näkymät olivat ainakin nyt lähellä tornin juurta tekojärvelle ja Sheikh Zayed Roadin pilvenpiirtäjille.

Pilvenpiirtäjän vieressä on maailman suurin kauppakeskus Dubai Mall ja pilvenpiirtäjän edessä on Burj Khalifan tekojärvi, jossa on maailman suurin tanssiva suihkulähde, jonka vesisuihkut yltävät jopa 150m korkeuteen. Suihkulähteen vesi, valot ja musiikki yhdessä muodostavat vaikuttavia esityksiä Dubain keskustan illassa.

  Burj Khalifa   Dubain pilvenpiirtäjiä   Burj Khalifa järvi
  Address Hotel Burj Khalifa   Suihkulähde

 

Burj Al Arab

Ainakin ennen Burj Khalifaa Dubain tunnetuin rakennus, maamerkki ja kaupungin tunnus monessa yhteydessä on Burj Al Arab hotelli. Omalla saarella sijaitsevan hotellin ulkomuoto muistuttaa tuulen pullistamaa laivan purjetta. Valmistuessaan hotelli oli maailman korkein. Tämä hotelli kilpailee edelleen kovasti maailman hienoimman hotellin maineesta, seitsemän tähteä tai tähtiluokituksesta riippuen tälle hotellille annettaisiin ainakin yksi tähti enemmän kuin kun on mahdollista. Yö tässä hotellissa maksaa edullisimmallakin tarjoushinnalla lähes tuhat euroa tai hotellin baarissa voisi käydä iltapäivä teellä noin kuudenkympin hintaan.

  Jumeirah Beach Hotel Burj Al Arab päivällä Burj Al Arab illalla

 

Dubai Creek

Dubai Creek on luonnon merenlahti, joka jakaa kaupungin keskustaa. Lahdella on pieni satama, jossa puiset Dhow laivat lastasivat kaikenlaista tavaraa edelleen meriteitse kuljetettavaksi läheisten maihin pieniin satamiin. Vilkas liikenne pieniä veneitä kuljetti ihmisiä merenlahden ylitse. Tähän satamaan liittyvä toiminta oli merkittävä osa kaupunkia vielä muutama vuosikymmen sitten.

  Dubai Creek (Deira taustalla)   Dubai Creek (risteilylaivat taustalla) National Bank of Dubai

 

Dubain muita nähtävyyksiä

Suuria historiallisia ja kulttuurinähtävyyksiä ei Dubaista kannata etsiä, sillä niitä ei ole, esim. Dubai museon tarjonta on vaatimaton ja selviää hyvin puolessa tunnissa. Pilvenpiirtäjiä, modernia arkkitehtuuria ja kauppakeskuksia kaupungissa on sen sijaan monen suuremmankin kaupungin edestä. Yhdeksi yöksi kaupungissa olin valinnut vähän erikoisemman Rose Rayhaan hotellin, joka oli sillä hetkellä maailman korkein hotellirakennus 333 m, tosin tätäkin korkeampien rakennustyö oli kaupungissa jo pitkällä.

Emirates Towers
  
Al Yaqoub (korkein kellotorni) /
Rose Rayhaan (korkein hotelli)
Jumeirah Mosque /
Dubai museon sisäänkäynti
  Atlantis vesipuiston sisäänkäynti   Dubai Chrysler Buildings   Dubai Mall ostoskeskuksen akvaario

 

Aquaventure

Viimeisen päivän Dubaissa käytin Aquaventure vesipuistossa käyntiin, ikään kuin rantapäivän sijaan, koska tällä matkalla sellaista ei olisi muuten ollut ohjelmassa. Lähi-idän suurin vesipuisto sijaitsee 5 km Persianlahteen työntyvän keinotekoisen, ilmasta katsottuna palmua muistuttavan, Palmusaaren Palm Jumeirah kärjessä Atlantis hotellin yhteydessä. Vesipuistossa on mm. erilaisia vesiliukumäkiä, pitkiä jokia ja koskia jotka alueella kiertelee, erilaisia keinotekoisia rantoja ja oma alue pienemmille lapsille. Vesipuiston ja hotellin yhteydessä on akvaariopuisto The Lost Chambers. Akvaarioissa on 65000 kalaa tai muuta merieläintä.

  Aquaventure vesipuistoa   The Ziggurat vesiliukumäet   Shark Attack vesiliukumäki
  Lost Chambers akvaarioita   Lost Chambers akvaarioita   Ambassador Lagoon allas

 


Risteilyohjelma

Matkan valintaan vaikutti jälleen eniten risteilyreitti ja lähtösatama, varsin uusi laiva oli plussaa. Miinuspuolena sellainen laivayhtiö, jolla oli jo aiemmin tullut matkustettua ja parempiakin yhtiöitä olisi tarjolla sekä pari isompaa yhtiötä olisi vielä kokonaan kokeilematta.

Matkan kohteena oli Lähi-itä, Persianlahden ja Punaisenmeren risteilyjen yhdistelmä. Matkan pääkohde ja risteilyn alkupaikka oli Dubai. Risteilyn ensimmäinen yö oli satamassa Dubaissa, jonka jälkeen risteilyn alkuosa oli samankaltainen kuin Lähi-idän viikon risteilyt ovat. Punaisen meren pohjoisosaan siirtymisen jälkeen, risteilyn keskiosa oli samankaltainen kuin Punaisenmeren viikon risteilyt ovat. Risteilyn loppuosa oli siirtyminen Punaiselta mereltä Eurooppaan Suezin kanavan kautta.

Risteilyn olin varannut tällä kertaa jo edellisenä kesänä, siis kauan aikaa ennen matkaa. Muutama kuukausi tämän jälkeen alkoi tulla huonoja uutisia Lähi-idän suunnalta. Ensimmäinen peruttu kohde oli Aden Jemenissä. Myöhemmin keväällä matkan ajankohdan jo ollessa varsin lähellä, kansannousut alueella aiheutti lisää muutoksia. Aluksi kaikki Egyptin kohteet peruttiin, myöhemmin juuri ennen matkaa Punaisen meren puolella olevat Egyptin kohteet tulivat takaisin ohjelmaan. Alkuperäiseen ohjelmaan verrattuna Aden jäi pois, sen tilalle ei tullut mitään. Aleksandria (Kairo) jäi pois, sen tilalle tuli Eilat (Jerusalem) tämä muutos oli hyvä, sillä Kairossa on tullut käytyä jo aikaisemmin ja retki Jerusalemiin oli hyvä.

Ensimmäinen kerta oli myös olla sellaisen yhtiön laivalla, jolla oli jo aikaisemmin ollut. Edellisellä matkalla oli Costa yhtiönä tullut tutuksi, hyvine ja huonoine puolineen. Uudesta laivasta tietoa oli hyvin etukäteen saatavilla, risteilyn kohteista ei niinkään, Lähi-itä kun on toisaalta risteilyalueena uusi.

  
Päivä Kohde Tulo Lähtö
21.3.11 Ma Dubai - Arabiemiraatit - -
22.3.11 Ti Dubai - Arabiemiraatit - 23:59
23.3.11 Ke Abu Dhabi - Arabiemiraatit 08:00 18:00
24.3.11 To Fujairah - Arabiemiraatit 09:00 19:00
25.3.11 Pe Muscat - Oman 08:30 18:00
26.3.11 La Merellä - -
27.3.11 Su Salalah - Oman 08:00 18:00
28.3.11 Ma Neljä päivää merellä - -
1.4.11 Pe Safaga (Luxor) - Egypti 08:00 23:00
2.4.11 La Agaba (Petra) - Jordania 10:00 23:59
3.4.11 Su Eilat (Jerusalem) - Israel 07:00 20:00
4.4.11 Ma Sharm El Sheik - Egypti 07:00 16:00
5.4.11 Ti Suezin kanava - -
6.4.11 Ke Kaksi päivää merellä - -
8.4.11 Pe Napoli - Italia 08:00 13:00
9.4.11 La Savona - Italia 09:00 -
Risteilyaikataulu

Reittikartta

 


Costa Luminosa

Yleisesti ottaen uusien laivojen koon jatkuvasti kasvaessa, Costa Luminosa edustaa kuitenkin pienempää Panamax kokoluokkaa, joita nykyään vähemmän rakennetaan. Laivassa on yhdistetty kahden aiemman saman kokoluokan alusten parhaita puolia. Laivan sisutuksessa erityinen teema on valaistus.

Vähän pienemmälle laivalle ja sen matkustajien tarpeisiin riittää pienemmätkin satamat, mikä mahdollistaa tuoda myös uusia laivoja uusille markkina-alueille ja eksoottisimille reiteille. Tätä mahdollisuutta Costa yhtiönä on käyttänyt Persianlahdella, jossa Luminosa ja sen samanlainen sisaralus Deliziosa ovat olleet talvikaudet, tulevaisuudessa sisaralus tekee esim. sadan vuorokauden maailmanympärimatkoja.

Tällä matkalla laiva ei ollut aivan täynnä matkustajia, mikä on kuulema normaalia näillä pidemmillä matkoilla, lapsimatkustajia oli hyvin vähän. Tällä risteilyllä suurimmat ryhmät matkustajista oli saksalaiset ja italialaiset, joita molempia oli vajaa neljännes. Englanninkielisten ryhmä "muut" oli tällä matkalla kooltaan noin 340 matkustajaa. Useammalle päivälle oli rakennettu jonkinlainen teema, kuten Arabialainen ilta, muuten näillä pitkillä matkoilla kyllä huomaa, ettei erilaista ohjelmaa esim. teatterissa tunnu oikein riittävän matkan jokaiselle illalle.

  
Laivan tietoja
Pituus 294 m - Leveys 32 m - 92720 GT
12 kantta matkustajien käytösssä
Risteilynopeus max 22 solmua (41 km/h)
1130 hyttiä
772 parveke - 192 ikkuna - 166 sisä
2260 matkustajapaikkaa (2 hlö/hytti) max 2826
Tällä risteilyllä 2004 matkustajaa
Neljä suomalaisia matkustajia
Miehistö jäseniä noin 920
4 ravintolaa tai ruokapaikkaa
10 muuta baaria tai oleskelutilaa
7 uima- tai poreallasta
Laivan pohjapiirros
Neitsytmatka 05/2009
Rakentaja Fincantieri - Venetsia - Italia

Laiva ulkoa

  Laiva etuviistosta Muscatissa   Laiva etuviistosta Dubaissa   Laiva takaviistosta Dubaissa
  Sillan alitus Suezilla   Laiva etuviistosta illalla Dubaissa   Laiva takaviistosta illalla Dubaissa

 

  Lido Dorado päivällä   Suezin kanavan eteläpää   Arabialainen ilta
  Auringonnousu Adeninlahdella   Auringonlasku Fujairahissa   Iltapalaa

 

Laiva sisältä

  Supernova Atrium keskusaula   Supernova Atrium keskusaula   Fernando Botero Reclining Woman

  Ristorante Taurus ravintola   Ristorante Taurus ravintola   Ristorante Taurus ravintola

  Virgo Lounge   Casino Vega   Antares Pianobar
  Libra Lounge   Grand Bar Elettra   Zaffiro kannen käytäviä
  Ristorante Andromeda   Teatro Phoenix   Teatteriohjelmaa

Hytti ( 4256 )

Hyttinä laivalla oli ikkunahytti rajoitetulla merinäköalalla laivan keskiosassa kannella neljä. Rajoitettu näköala tarkoitti pelastusvene näkymää, jonka yli näkyi vain kauempana olevat kohteet. Hytin alapuolella on baari, josta iltaisin jonkin verran ääntä kuului.

  Hytti 4256   Hytti 4256 Hytti 4256 / Käytävä hytin edustalla


Abu Dhabi - Arabiemiraatit

Risteilyn ensimmäinen vierailukohde oli vain reilun sadan kilometrin päässä Dubaista. Arabiemiraattien pääkaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki, teollisuuden, hallinnon ja kulttuurin keskus Abu Dhabi. Kaupunki on pienestä helmenkalastuspaikasta muutamassa vuosikymmenessä öljyn löytymisen jälkeen kasvanut suurkaupungiksi. Toisin kuin Dubaissa, Abu Dhabin emiraatissa talouden perusta on ollut ja on edelleen öljy, jota alueella on arvioitu olevan lähes 7 % maailman varoista.

Retkeksi täällä olin valinnut sellaisen, jossa oli mahdollisuus käydä sisällä Sheikh Zayedin moskeijassa. Häikäisevän valkoinen moskeija on avattu 2007, se on kahdeksanneksi suurin maailmassa, sisällä moskeijassa on lattialla maailman suurin matto ja katossa maailman suurin kattokruunu.

Retkeen kuuluneen kaupunkikierroksen aikana käytiin katsomassa Heritage Villagessa perinteistä Beduiinikulttuuria ja sen lähellä kaupungin taivaanrannan pilvenpiirtäjiä. Yas saarella käytiin Yas Marinan formularadan ja Ferrari teemapuiston ulkopuolella. Lopuksi käytiin Saadiyatin saarella, jossa esiteltiin valtavaa rakennushanketta kokonaan uudesta kulttuuri kaupunginosasta, jonne mm. Abu Dhabin Guggenheim, Louvre ja kansallismuseot valmistuvat seuraavan vuosikymmenen aikana.

  Sheikh Zayed moskeija ulkoa   Sheikh Zayed moskeija sisäpiha   Sheikh Zayed moskeija sisäpiha
  Sheikh Zayed moskeija sisältä Sheikh Zayed moskeija sisältä Sheikh Zayed moskeija sisäpiha

 

Kaupunkikierros

  Abu Dhabin pilvenpiirtäjiä   Etihad Towers / Emirates Palace Capital Gate / Aldar HQ

 


Fujairah - Arabiemiraatit

Toinen vierailukohde oli Fujairah Arabiemiraateissa, kaupunki jossa ei taida olla mitään nähtävää. Täällä ohjelmassa oli maasturiretki kaupungin ulkopuolelle. Ensimmäinen puoli retkeä oli Wadi Shawkah. Wadit ovat joenuomia, jotka ovat suurimman osan vuotta kuivia ja joita alueella on perinteisesti käytetty teinä. Toinen puoli retkeä oli maastoajoa hiekkadyyneillä aavikolla. Wadi osuus retkestä ei ollut erityisen hyvä, suuren osa matkaa joenuoma muistutti enemmän työmaatietä, jota käytettiin moottorien rakentamiseen samaan joenuomaan, aavikko osuus oli sen sijaan mielenkiintoinen.

  Joenuoma laakson pohjalla   Joenuoman rinnettä   Maastoajoa aavikolla
  Aavikon kasvillisuutta   Kamelikallio   Kameli

 


Muscat - Oman

Kolmas vierailukohde oli Muscat Omanissa. Retki oli samankaltainen kuin edellinen. Kohteet olivat pitkän matkan päässä kaupungista, joten autossa istumiseeen kului paljon aikaa. Aavikko osuus Wahiba Sandsillä ei ollut yhtä hyvä kuin edellisessä. Wadi Bani Khalid sen sijaan oli erittäin hieno paikka, parhaita koko matkan aikana. Aikaa siellä olisi saanut olla enemmän. Tällä retkellä sai tuntumaa myös Arabian kuumuudesta, retkellä lämmintä oli sisämassa jo noin neljäkymmentä astetta.

Hiekkadyynejä   Maastoajoa   Jalanjäljet
Wadi Bani Khalid   Wadi Bani Khalid   Wadi Bani Khalid

 


Salalah - Oman

Neljäs vierailukohde oli satamakaupunki Salalah Adenlahden rannalla Omanissa. Vaatimattomat olivat retken nähtävyydet. Mughsailissa vierailu oli väärään vuoroveden aikaan, joten meren aalloista ja rannan luolista syntyviä "suihkulähteitä" rannalla ei ollut. Hieman sisämaan puolella käytiin vuoristossa Jebel Qaran alueella, jossa vanhan testamentin henkilön Jobin hauta sijaitsee. Lopuksi käytiin kaupungissa ostamassa pihkaa, ilmeiseti jotain suitsukkeita (Frankincense).

  Mughsail   Vuohilauma   Pesänrakennusta
  Vapaita kameleita   Jebel Qara Jobin hauta aluetta   Jebel Qara Jobin hauta aluetta

 

Salalahin jälkeen ohjelmassa oli neljä meripäivää, joista kaksi ensimmäistä oli Adeninlahdella. Tämä merialue on ollut uutisissa alueella toimivien merirosvojen vuoksi, rosvoja ei kuitenkaan näkynyt tämän matkan aikana. Meripäivien jälkeen risteilyn vierailut jatkuivat Punaisenmeren puolella.


Luxor - Egypti

Viides ja ensimmäinen vierailukohde Punaisella merellä oli Safagan satamakaupunki lomakohde Hurghadan lähellä Egyptissä. Täällä retki suuntautui kauas sisämaahan Luxorin. Matka kesti yli kolme tuntia vuoriston ja aavikon halki vihreään Niilin laaksoon, jossa oli nähtävissä alkeellisen tasoista paikallista elämänmenoa.

Luxorissa ensimmäinen kohde oli Kuninkaiden laakso, josta on tähän mennessä löydetty 63 Faaraoiden hautaa, joista osa on avoinna vierailijoille. Retkeen sisältyi käynti kolmessa haudassa. Matkalla ruokapaikkaan pysähdyttiin Amenophis III (Memnonin) patsailla. Retki jatkui Karnakin temppelialueelle, joka on ollut aikoinaan Egyptin uskonnollinen keskus. Suurella alueella olevista rakennelmista vanhimmat ovat lähes 5000 vuoden takaa.

Kokonaisuudessa tämä retki ei ollut aivan odotusten mukainen, laivalta ei päässyt ajoissa retkelle, joten jotain mitä retkeen olisi pitänyt kuulua, oli ilmeisesti täytynyt jättää pois tai nähtiin vain bussin ikkunasta ohi ajassa.

  Kuninkaidenlaakso   Amenophis III (Memnonin) patsaat Karnakin patsaita ja obeliskeja
  Karnakin temppeli   Karnakin temppelin pylväitä   Karnakin hieroglyfejä

 


Petra - Jordania

Kuudes vierailukohde oli Aqaban satamakaupungi Jordaniassa. Aqabassa ei ole mitään erityistä nähtävää, mutta sieltä tehdään retkiä Petraan, joka maailman parhaiden matkanähtävyyksien listauksissa yltänyt aivan kärkisijoille. Petra sijaitsee vuorten ympäröimänä ja sinne kuljetaan toista kilometriä pitkän kapean solan kautta. Alun perin nabatealaisten pääkaupunki on tunnettu punaiseen kallioon kaivetuista rakennelmista, joista tunnetuimmat ovat myöhäisemmältä Roomalaiselta ajalta.

  Kapea sola johtaa alueelle Kapea sola / Aarrekammio   Street Of The Facades

 

Aqaban ja seuraavan kohteen Eilatin välinen merimatka oli lyhin meriosuus mitä laivamatkoilla on ollut. Toisistaan näköetäisyydellä olevien satamien välinen etäisyys on vain kymmenen kilometrin suuruusluokkaa ja kaupungit erottaa toisistaan vain Jordanian ja Israelin välinen raja.


Jerusalem - Israel

Aleksandrian tilalle risteilyohjelmassa tullut Eilat oli risteilyn seitsemäs pysähdyskohde. Eilatista retki oli Jerusalemiin. Eilatin ja Jerusalemin välinen etäisyys on niin suuri, että toiseen suuntaan matka tehtiin lentokoneella muutaman tunnin ajassa voittamiseksi. Turvatarkastus Eilatin lentokentällä oli todella tarkka ja kentällä meni enemmän aikaa kuin varsinaiseen lentoon Tel Aviviin. Sieltä alkoi retken bussimatka osuus Jerusalemiin.

Jerusalemissa aluksi oli lyhyt kaupunkikierros uudemmalla alueella. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Oliivivuori, joka taidetaan paremmin tuntea Öljymäen nimellä, vanhan kaupungin itäpuolella, josta avautuivat näkymät muurien ympäröimään vanhaan kaupunkiin ja Öljymäen rinteillä oleviin juutalaisten hautausmaalle. Öljymäen jälkeen retken ohjelmassa oli ruokailu.

Retki jatkui Siioninvuorelle paikkaan, jossa Jeesuksen uskotaan viettäneen viimeistä ehtoollista opetuslastensa kanssa. Samassa paikassa on Kuningas Davidin hauta. Näiden lähellä käytiin luostarissa (Dormition Abbey), joka on rakennettu paikalle, jossa Neitsyt Maria vaipui ikuiseen uneen. Kävellen retki jatkui mm. juutalaisen korttelin läpi juutalaisten pyhimpään paikkaan Länsi- eli Itkumuurille, joka on vanhan temppelin jäänne. Tällä retkellä ei käyty muurin viereisessä kultakupolisessa Kalliomoskeijassa, joka on muslimien pyhimpiä paikkoja.

Itkumuurin jälkeen retki jatkui Via Dolorosalle. "Kärsimysten tie" on katu Jerusalemin vanhassa kaupungissa, jota pitkin Jeesus kulki ristiä kantaen Golgatalle, missä hänet ristiinnaulittiin ja haudattiin. Paikalla sijaitsee nykyään Pyhän haudan kirkko.

Paluumatka Jerusalemista oli bussilla Kuolleen meren rantaa pitkin ja Negevin autiomaan halki. Kuollutmeri on maailman suolaisin järvi, jonka suolapitoisuus on 30 % ja matalin paikka yli 400 m merenpinnan alapuolella. Tällä retkellä ei ollut mahdollisuutta kuolleessa meressä kellumiseen. Retki kesti suunnilleen mainostelun ajan, joka oli toisaalta pari tuntia pidempi kuin laivan ilmoitettu satamassa olo aika, joten laivalle saavuttiin melkein pari tuontia "myöhässä" viimeisenä bussina, laiva oli kuitenkin satamassa odottamassa.

  Näkymä Öljymäeltä   Itkumuuri   Kuollut meri
  Dormition Abbey   Pyhän haudan kirkko Pyhän haudan kirkko


Sharm El Sheik - Egypti

Punaisella merellä viimeinen ja matkan kahdeksas vierailukohde oli Egyptissä Sharm El Sheikin rantalomakohde. Paikka on sukeltajien suosiossa ja hyvä paikka sen kaltaiseen retkeen. Ras Mohammed on iso luonnonpuisto, johon kuuluu sekä maa- että vesialueita, noin 50 km etelään Sharm el Sheikistä Siinain niemimaan kärjessä. Ras Mohammed on jossain listattu yhdeksi kymmenen parhaimman sukelluspaikan joukkoon maailmassa. Veden pinnan alla on kaiken kokoisia ja värisiä koralleja ja kaloja.

  Luonnonpuiston maa-aluetta
  
  Shark Observatory näköalapaikka
koralliriutan reuna
  Mangrovepuita
  

 

Punaiselta mereltä siirryttiin Välimerelle Suezin kanavan kautta. Aamulla kanavan suulle kokoontui noin viitisenkymmentä laivaa, jotka lähtivät aamulla jonossa kohti pohjoista. Suezin kanava on 163 km pitkä ja keskimäärin noin 300 m leveä. Puolessa välissä on järvi, jossa eri sunnista lähteneet laivat voivat ohittaa toisensa. Kanavan läpi kulkemiseen kului koko päivä. Kanavan jälkeen Välimeren ylitys kesti kaksi päivää.


Napoli - Italia

Risteilyn yhdeksäs ja viimeinen varsinainen vierailukohde sekä matkan ainoa kohde Lähi-idän ulkopuolella oli Napoli Italiassa. Siellä retkenä oli Pompeijin kaupunki, joka tuhoutui läheisen Vesuvius tulivuoren purkauksessa vuonna 79AD. Tulivuorenpurkauksen kaasut surmasivat kaupungin asukkaita ja koko kaupunki peittyi myöhemmin tuhkaan. Yli 250 vuotta alkaneet ja edelleen jatkuvat kaivaukset ovat tehneet kaupungista erään tunnetuimmista arkeologisista kohteista. Alueen erityisiä "löytöjä" ovat tuhkaan hautautuneiden purkauksen uhreista tehdyt kipsivalokset.

  Pompeijin katuja   Basilica rauniot   Foro (Vesuvius taustalla)
  Casa Dei Ceii seinämaalauksia   Lupanare seinämaalauksia   Granai Del Foro arkeologisia löytöjä

Risteily päättyi Savonaan Italiaan, samaan satamaan kuin edellinen risteily. Ensimmäistä kertaa kaikkien tehtyjen risteilymatkojen aikana olin toista kertaa jossakin satamassa, jossa on käynyt jo aikaisemmin. Pienessä satamassa oli tällä kertaa vain tämä yksi laiva kyseisenä päivänä.

Paluumatka oli tällä kertaa Ranskan puolelta Nizzan kautta. Laivayhtiön bussikuljetuksella Nizzaan ja siellä oli yksi yö lentokenttähotellissa ennen paluulentoa. Lento oli aikaisin seuraavan aamuna Nizzasta Münchenin kautta. Vaikka tälläkin kertaa paluulentoihin oli tullut reitti ja aikataulu muutoksia varaamisen jälkeen ja vaihtoaika Münchenin kentällä oli alle tunti, tällä kertaa matkatavaratkin tulivat perille samalla lennolla.


Loppusanat

Matkan Persianlahden ja Punaisenmeren kohteet olisi todennäköisesti pystynyt tekemään jopa halvemmalla tekemällä kaksi eri risteilymatkaa. Retkiä matkalla oli paljon ja ne olivat kalliita, nämä lisäsivät matkan hintaa lähes puolet pelkän risteilyn hinnasta, toisaalta tämä nyt on ollut lähes sama muillakin matkoilla. Costan lisähinta yhdelle matkustajalle on alhaisin suurista yhtiöistä, se on ollut suuri tekijä valita kyseisen yhtiö kahdella edellisellä matkalla. Lennot olivat tällä matkalla suhteessa erittäin edulliset.

Tyylikäs laiva oli alle kaksi vuotta vanha, joten se oli siis lähes uutta vastaavassa kunnossa, laivassa eikä palvelussa laivalla muutenkaan ollut mitään vikaa. Huonoin puoli laivalla oli illallisruokailun pääruokien taso, joka jätti kyllä reilusti toivomisen varaa.

Matkan pääkohde Dubai oli mielenkiintoinen modernin rakentamisen näyteikkuna. Risteilyn kohteista ja retkistä paras oli Jerusalem pitkälti varmaan matkan erikoisuuden vuoksi, mikään muu retki millään aikaisemmallakaan matkalle ei ole ollut sen kaltainen. Retkillä nähdyistä yksittäisistä paikoista hienoin oli Sheikh Zayedin moskeija. Huonoin kohde oli Salalah. Yleisesti ottaen retkien kanssa ei ollut samanlaisia ongelmia useamman kielen kanssa kuin edellisellä saman yhtiön matkalla. Matkan alkuosalla oli lämmintä ja aurinkoa Suezin kanavalle asti. Sadetta ei tällä matkalla ollut, vain Jerusalemissa satoi aivan muutama pisara.

Matkan kohteista Dubai ja Abu Dhabi ovat sellaisia, joissa voisi kuvitella mennä käymään uudelleen 10-20 vuoden kuluttua katsomassa mitä kaupunkien hurjissa rakennushankkeissa on saatu aikaan ja miten paljon kaupunki voi muuttua lyhyessäkin ajassa. Olisiko seuraaavan risteilyn kohde jo Aasiassa, sillä suunnalla ei ole vielä tullut käytyä ja josta sopivaa matkaa on tullut etsittyä jo kauan aikaa.