Itäinen ja Läntinen Karibian risteily 2011

|  Päivitetty 9.4.2012  |    Vierailua tällä sivulla 9.4.2012 jälkeen  |

Näytä koko kehystetty sivu  |


Aiempien risteilymatkoista tekemieni sivujen tapaan tällä sivulla on matkakuvia ja vähän tekstiä matkakohteista, tällä kertaa kahden risteilyn yhdistelmästä Karibialla loppuvuodesta 2011.

Aiemmat risteilymatkat: Läntinen / Eteläinen Karibia 2003, Eteläinen / Itäinen Karibia 2007, Itäinen Välimeri 2008, Atlantti ja Läntinen Välimeri 2009, Brasilia ja Atlantti 2010, Lähi-itä ja Punainen meri 2011


Fort Lauderdale - USA

Tälle matkalla tein tavallista enemmän valmisteluja, että pääsin viimein lentämään Airbus A380 superjumbolla. Pari päivää aikaisemmin lähtemällä ja vain toiseen suuntaa tätä konetyyppiä käyttämällä sopivat lennot löytyi lentoyhtiön sivuilta vain muutamaa kymppiä halvimpia vaihtoehtoja kalliimmalla.

Floridassa liikkumista varten olin vuokrannut auton, koska tällä kertaa Floridassa oli tarkoitus liikkua vähän enemmänkin. Lähes kaikki auton vuokraajat tuntuivat jonottavan samaan halvimpaan vuokraamoon, joten vuokraamossa jonottamisen meni melkein pari tuntia. Auto osoittautui maan yleisimmäksi vuoka-autoksi Chevrolet Luminaksi, vähän iso suomalaisittain keskikokoiseksi autoksi jollaisen olin varannut.

  Airbus A380   Airbus A380 turistiluokan takaosa   Vuoka-auto Chevrolet Lumina

 

Kennedy Space Center

Fort Lauderdalen nähtävyydet oli jo aiemmin tullut katseltua ja toisaalta oli kaksi päivää aikaa, oli mahdollista viimein tehdä retki joka on ollut mielessä aiemmilla kerroilla Floridassa käydessä. Ennen risteily Floridassa retkikohteena oli Kennedy Space Center avaruuskeskus, joka sijaitsee lähempänä Orlandoa, noin 300 km matkan päässä Fort Lauderdalesta, joten hieman oli ajettavaa retkikohteeseen.

Retkeä suunnitellessa selvisi, että voisi olla mahdollista nähdä jopa raketin laukaisu avaruuteen, jos suunniteltu laukaisuaikataulu pitää. Vaikka laukaisupäivä muuttuikin suunnitellusta päivän, onnistui vierailu avaruuskeskuksessa kuitenkin sellaisena päivänä, jolloin laukaisu oli. Aamulla laukaisua oli mahdollista seurata avaruuskeskuksen näyttelyalueelta noin 12km etäisyydeltä. Raketin ääni kuului laukaisun jälkeen ja raketti näkyi ilmassa vain muutaman sekunnin, kunnes se katosi pilven taakse. Raketin lastina oli Mars planeetan pintaa tutkimaan lähetetty Curiosity mönkijä, jonka on tarkoitus saapua perille 254 päivää myöhemmin elokuussa 2013.

  Laukaisun katselu alue Laukaisu noin 12km etäisyydeltä   Curiosity mönkijän malli

Kennedy Space Centerissä on pienempi näyttelyalue ja hyvin laaja varsinainen avaruuskeskuksen alue, jolla kierretään bussikuljetuksella. Näyttelyalueella on mm. näyttelytiloja ja kolmiulotteinen IMAX teatteri.

  Rakettipuisto   Sukkula ja laukaisu simulaattori   Rakettien kokoonpano rakennus

Apollo / Saturn V keskus

Avaruuskeskuksen päänähtävyys on halli, jossa esitellään Apollo avaruusohjelmaa eli kuuhun tehtyjä matkoja ja suurta Saturn V rakettia, jota matkoihin käytettiin. Raketin laukaisu päivällä oli kuitenkin vaikutusta siihen, ettei kyseisenä päivänä kaikki avaruuskeskuksen alueen muut kohteet olleet avoinna.

  Saturn V raketin 1. vaihe   Saturn V raketin 1. vaihe   F-1 rakettimoottori
  Saturn V raketin 2. vaihe   Saturn V raketin 3. vaihe   Valvomohuone

 

Hotelli Fort Lauderdalessa oli hyvien kulkuyhteyksien varrella rauhallisella alueella. Hiljattain kunnostetussa pienessä hotellissa oli vain muutama huone tai suurempi huoneisto. Huono puoli hotellissa oli, ettei siinä ollut omaa vastaanottoa. Vastaanotto oli toisessa rakennuksessa sinänsä lähellä, mutta koko kortteli piti kiertää sinne päästäkseen.

Hotellin kohdalla kadun toisella puolella on Bonnet House museo ja puutarha, joka on ollut eräällä kaudella Amazing Race tv-sarjan maalipaikka.

  The Ocean Gate Hotel   Hotellihuone   Hotellin sisäpiha
  Fort Lauderdalen ranta   Bonnet House puutarha   Bonnet House puutarha

 


Risteilyohjelma

Edellisestä Karibian matkasta oli kulunut jo reilut neljä vuotta, joten kiinnostus lähteä kertausmatkalle Karibialle oli kasvanut jo riittävän suureksi.

Matkan valintaan vaikutti yritys löytää reitti, jossa ei olisi mukana kohteita, joissa aiemmin on jo käynyt. Väli-Amerikan reiteistä jotka menisivät tarpeeksi etelään, sellaisen olisi vielä löytynyt, mutta muuten kokonaisuudessa "sopivaa" vaihtoehtoa ei sieltä suunnalta tällä kertaa löytynyt.

Useamman kerran on tullut katseltua matkoja, joissa useampi risteily on yhdistetty. Tällaisessa vaihtoehdossa ei tarvinnut miettiä valitako läntinen vai itäisen reitti, koska matka sisältää molemmat. Vaikka Karibialta ei enää löytynytkään reittiä, jossa ei olisi mukana lainkaan kohteita joissa on jo käynyt aiemmin, riitti kahden viikon matkaan yhteensä monta uutta kohdetta. Muutama ennestään tuttu kohde oli kuitenkin tiedossa, satamakaupunki jossa käytäisiin kääntymässä myös matkan puolivälissä, ensimmäisellä viikolla San Juan Puerto Ricossa ja toisella viikolla George Town Caymansaarilla. Rantakohteena Half Moon Cayn saarella oli tarkoitus käydä molemmilla viikoilla, koska se kuuluu jokaisen viikon ohjelmaan tällä laivalla, tähän tuli muutos matkan aikana. Hinnaltaan tällainen kahden valmiiksi yhdistetyn risteilyn hinta ei ollut paljon halvempi (noin 5 %) kuin risteilyt erikseen ostettaessa olisivat olleet.

Matkan valintaan vaikutti myös laivayhtiö, koska tämä yhtiö aktiivisesti tarjosi tällaisia yhdistelmämatkoja. Samalla tuli tarkastettua yhtiön taso tulevaisuuden varalle. Holland America on Suomessa tuntemattomampia laivayhtiöitä, joka Carnival Corporation yhtiöihin kuuluvista laivayhtiöistä on ehkä hieman vähemmän lapsiystävällinen, eli rauhallisempi vaihtoehto aavistuksen vanhemman väen mieleen.

  
Päivä Kohde Tulo Lähtö
27.11.11 Su Fort Lauderdale - USA - 17:00
28.11.11 Ma Merellä - -
29.11.11 Ti Grand Turk - Turks- ja Caicossaaret 07:00 15:00
30.11.11 Ke San Juan - Puerto Rico 13:00 20:00
1.12.11 To Philipsburg - Saint-Marten 07:00 15:00
2.12.11 Pe Merellä - -
3.12.11 La Half Moon Cay - Bahama 08:00 16:00
4.12.11 Su Fort Lauderdale - USA 07:00 17:00
5.12.11 Ma Half Moon Cay - Bahama 08:00 16:00
6.12.11 Ti Merellä - -
7.12.11 Ke George Town - Caymansaaret 08:00 15:00
8.12.11 To Mahogany Bay - Honduras 10:00 18:00
9.12.11 Pe Costa Maya - Meksiko 08:00 15:00
10.12.11 La Merellä - -
11.12.11 Su Fort Lauderdale - USA 07:00 -
Risteilyaikataulu

Reittikartta

 


Holland America - Nieuw Amsterdam

Holland America yhtiön laivat on keskikokoisia ja yhtiö tekee paljon pidempi kestoisia risteilyjä "erikoisempiin" kohteisiin. Nieuw Amsterdam laiva oli yhtiön uusin laiva, joka oli noin puolitoista vuotta vanha matkan aikaan. Laivan koko oli samaa panamax kokoluokka kuin useimmat muutkin laivat ovat olleet, joilla matkoja olen tehnyt.

Laivan nimi Nieuw Amsterdam on myös hollantilaisten 1600-luvulla Manhattanin saarelle perustaman siirtokunnan nimi, joka myöhemmin muuttui New Yorkiksi. Laivan sisustus onkin monelta osin New York ja Manhattan aiheinen.

Tällä matkalla ainakin toinen viikoista oli loppuun myyty ennen matkalle lähtöä. Tämä yhtiö ei tarkasti kertonut paljonko matkustajia ja mistä maista matkustajat laivalla olivat, oletettavasti kuitenkin suurin osa Yhdysvalloista ja vain pieni joukko muista maista. Matkustajista kahdelle peräkkäiselle risteilylle osallistuvia oli eräässä tilaisuudessa lähes kaksisataa.

  
Laivan tietoja
Pituus 285 m - Leveys 32 m - 86700 GT
11 kantta matkustajien käytössä
Risteilynopeus max 22 solmua (41 km/h)
1053 hyttiä
718 parveke - 179 ikkuna - 156 sisä
2106 matkustajapaikkaa (2 hlö/hytti) max 2737
Miehistö jäseniä noin 930
5 ravintolaa tai ruokapaikkaa
12 muuta baaria tai oleskelutilaa
8 uima- tai poreallasta
Laivan pohjapiirros
Neitsytmatka 07/2010
Rakentaja Fincantieri - Venetsia - Italia

Laiva ulkoa

  Laiva etuviistosta Grand Turkilla   Laiva etuviistosta Grand Turkilla   Laiva takaviistosta Costa Mayalla
  Keskiosan uima-allasalue   Takaosan uima-allasalue   Laivan kylki Half Moon Cayllä
  Auringonlasku merellä   Auringonnousu merellä   Auringonnousu merellä

Laiva sisältä

  The Atrium keskusaula The Atrium keskusaula   Keskusaulan joulukoristeet
  Manhattan Dining Room ravintola   Manhattan Dining Room ravintola   Manhattan Dining Room ravintola
  The Showroom at Sea teatteri   The Showroom at Sea teatteri   Kasino
  Lido / Canaletto ravintola   Pinnacle Grill ravintola   Piano Bar
  Greenhouse Spa Hydro Pool   Hissi / porrasaula   Lido Pool iltaohjelmaa

Hytti ( 10039 )

Laivoilla on hinnan tai netistä luetun perusteella usein "parempia" ja "huonompia" hyttejä, lähinnä sijainti perusteella, vaikka ne olisivatkin periaatteessa samanlaisia. Hyttinä tällä laivalla oli "huono" ja suhteessa halvempi sen normaalia pienemmän koon takia. Hytin koko oli noin 15m2, joka oli kuitenkin yhdelle hengelle aivan riittävän suuri. Sisähytti sijaitsi kylpyläosastolla kannella kymmenen. Hytin sijainti oli tosi hyvä, rauhallinen ja ulkokannelle oli tosi lyhyt matka. Käytännössä kylpyläosaton erot tavalliseen hyttiin olivat: pienet erot sisustuksessa, varustelussa, ilmaisissa "tarjoiluissa" ja yhden päivän käyttöoikeus osaan kylpylän palveluista.

  Hytti 10039   Hytti 10039   Hytti 10039


Grand Turk - Turks- ja Caicossaaret

Risteilyn ensimmäinen vierailukohde meripäivän jälkeen oli Grand Turk. Retkiohjelmana täällä oli snorklausretki, jolla oli kaksi kohdeta. Ensimmäiseen paikassa oli paljon kaloja, jotka oli ruokaa antamalla paikalle houkuteltu. Toisessa kohteessa ei ehkä ollut niitä kaikkia mereneläviä paikalla mitä siellä olisi pitänyt olla nähtävissä, mutta ainakin yksi pikkuinen hai siellä oli.

  Margaritaville Grand Turk   Splashdown Grand Turk näyttely   Grand Turk snorklausretki

 


San Juan - Puerto Rico

Toinen vierailukohde oli San Juan Puerto Ricossa, jossa olin vieraillut aiemmin vuonna 2007. Kohteen tärkeimmät nähtävyydet, kaupungin linnoitukset ja El Yunque sademetsän olin siis nähnyt jo aikaisemmin. Olin varannut retken jonnekin sisämaahan paikkaan jossa en ollut käynyt, mutta sekin peruttiin, joten täällä ei ollut ohjelmassa mitään retkeä. Kävin tekemässä kävelylenkit vanhassa kaupungissa päivällä ja illalla.

  El Morro linnoitus   Vanhan kaupungin katuja   Vanhan kaupungin katuja
  Laiva auringonlaskun aikaan   Rantakadun jouluvalot   Rantakadun jouluvalot

 


Philipsburg - Saint-Martin

Kolmas vierailukohde oli Saint-Martinin saari, joka on jaettu kahteen osaan, ranskalaiseen ja hollantilaiseen. Philipsburgin satama on saaren hollantilaisella puolella. Retki oli saaren ranskalaiselle puolelle, saaren toiseen suurempaan kaupunkiin Marigotiin, jossa oli veneajelu laguunilla ja ostosaikaa, jonka käytin kiipeämälle viereiseen Fort Louisin linnoitukseen. Saari on sen verran pieni, että retken saarikierroksen aikana se tuli ajettua ympäri.

Näköalapaikka saarikierroksella   Näköalapaikka saarikierroksella   Marigot laguuni
Marigot Fort Louis linnoitus   Marigot Fort Louis linnoitus   Allure of the Seas

Itäisen Karibian kierroksen viimeinen kohde piti olla rantakohteena Half Moon Cayn yksityissaari. Saaren rantaa lähemmäs ei kuitenkaan päästy, sillä vierailu peruuntui liian kovan tuulen takia, koska saarelle veneillä kulkeminen ei olisi kuulema ollut turvallista.


Fort Lauderdale - USA

Ensimmäinen viikko päättyi lähtöpaikkaan Fort Lauderdaleen. Tälle käännöspäivälle oli retki Evergladesin suolle tai joelle, kummaksi sitä nyt haluaakaan kutsua. Puistossa luonnosta löytyi yksi alligaattori, eläintarhassa niitä oli kyllä enemmänkin. Ensimmäisellä Karibian risteilyllä 2003 Evergladesissä käydessä retki tehtiin Miamista, joten paikka ei ollut siis sama. Ensimmäinen retki oli parempi kuin tämä, merkittävä ero oli vuodenajasta johtuva ero veden määrästä suolla, nyt veden syvyys oli paljon suurempi.

Ilmaveneitä laiturissa   Ilmavene suolla   Alligaattori
  Fort Lauderdalen satama 1. lähtö   Fort Lauderdalen satama 2. lähtö   Fort Lauderdalen satama aamulla

 


Half Moon Cay - Bahamasaaret

Toisen risteilyviikon läntisellä Karibialla ensimmäinen kohde oli laivayhtiön yksityissaari Half Moon Cay, saaren virallinen nimi on Little San Salvador. Yksityissaari tarkoittaa lähinnä "asumatonta" saarta, ilman paikallisia palveluita esim. ruoka tulee laivalta ja kuuluu hintaan.

Muutamaa päivää aiemmin ensimmäisellä risteilyviikolla saarelle ei päässyt liian voimakkaan tuulen takia. Tällä kertaa saarelle päästiin nousemaan myös maihin, vaikka hieman kovempi tuuli ja pilvinen ilma oli vielä tänäkin päivänä. Kävin kävelemässä pitkän rannan toiseen päähän sekä luontopolulla "raunioilla", jotka osoittautuivat muutaman pienen mökin raunioiksi. Kävelylenkin jälkeen oli vielä hyvin aikaa olla rannalla.

  Half Moon Cay ranta   Half Moon Cay ranta   Half Moon Cay luontopolku
  Ratsastusretkeläisiä   Half Moon Cay ranta   Half Moon Cay ranta
  Simpukankuori rannalla   Pieni lisko rannalla   Taivaaseen kurottavia pensaita

 


George Town - Caymansaaret

Toisen viikon toinen kohde oli myös matkan kohteita, joissa olin jo käynyt aiemmin. Rauskut olisivat edelleen olleet saaren selkeä ykköskohde. Ne oli kuitenkin nähty ja koettu aiemmin, eikä sopivaa yhdistelmäretkeäkään ollut tarjolla, olin valinnut retkeksi kilpikonnapuiston, joka ei ollut avoinna yleisölle vielä edellisen matkan aikaan. Kilpikonnapuistossa oli altaita joissa oli eri-ikäisiä ja kokoisia kilpikonnia kolikon kokoisista todella suuriin. Retkeen kuului myös saarikierros, jonka kohteet oli suunnilleen nähnyt jo aikaisemmin.

  Kilpikonnapuisto   Kilpikonnapuisto   Suuria kilpikonnia
  Kilpikonna   Kilpikonna   Kilpikonna
  George Townin satama   Rommikakkumyymälä   City of Hell

 


Mahogany Bay - Honduras

Toisen viikon kolmas kohde oli Mahogany Bay Hondurasissa. Tämä satama ei ole missään suuremmassa kaupungissa, vaan on rakennuttu muutama vuosi sitten risteilylaivoja varten. Hauskana yksityiskohtan alueella on hiihtohissi satamasta rannalle. Sataman aluetta on selvästi muutenkin yritetty selvästi pitää luonnon läheisenä, alueella oli paljon istutettuja mangrovepuita ja vaihtoehtona luontopolkukukin rannalle löytyi.

  Hiihtohissi satamasta rannalle   Mangrovepuita   Laivan keula Mahogany Bayllä

 

Retkikohteena oli Fantasy Island lomakohde pienen bussimatkan päässä. Tällä retkellä oli liikaa osallistujia ja jonkinlaista organisointi ongelmaa ja ohjeistuksen puutetta oli havaittavissa. Kohteen rannassa ei varsinaisesti ollut mitään vikaa, mutta snorklaus retkellä vesi ei ollut kuulemma sateiden takia kovin kirkasta, eikä laivan hylkyäkään näkynyt, jollainen siellä olisi pitänyt retken nimenkin perusteella olla. Vapaat kesyt apinat ja muut eläimet viihdyttivät ihmisiä rannalla.

  Fantasy Island ranta   Fantasy Island ranta Fantasy Island snorklausretki
  Jäniksen ja rotan välimuoto   Apinoita   Lisko

 


Costa Maya - Meksiko

Matkan viimeinen vierailukohde oli Costa Maya Meksikossa. Pieni satamakylä lähes keskellä ei mitään, oli vieläkin oudon aution tuntuinen, hirmumyrskyn tuhottua kylä vuonna 2007. Retkikohde täällä oli Chacchoben Maya rauniot noin 70km länteen Costa Mayasta. Alueella oli neljä pyramidia ja vähän muita rakennuksia. Alue on lähes viidakon keskellä, tai ainakin sellainen vaikutelma on haluttu säilyttää.

Tämän retken olin varannut paikalliselta retkijärjestäjältä enkä laivalta. Ihan hyvä vaihtoehto puoleen hintaan käytännössä sama retki kuin laivayhtiöllä. Ryhmä oli paljon pienempi, noin kymmenen hengen kokoinen, joten paremmassa rauhassa pystyi kulkemaan kohteessa.

  Pyramidi 24   Pyramidi 24   Pyramidi 1
  Pyramidi 1   Pyramidi Las Vasijas   Pyramidi 1


Loppusanat

Ennen risteilyä tehty retki Kennedy Space Centeriin oli mielenkiintoinen, etenkin suuri Saturn V raketti oli vaikuttava näky.

Matkan ajankohta oli marraskuun ja joulukuun vaihde. Tähän aikaan vuodesta en ole aikaisemmin matkoilla ollut. Sää matkan aikana oli ehkä hieman odotuksia viileämpää, kaikkina päivinä ei lämpötila tainnut nousta edes 25 asteeseen. Lisäksi useana päivänä sää oli varsin tuulinen, joten ilma tuntui vielä lämpötilaa alhaisemmalta.

Risteily kohteista paras saari oli Saint-Martin. Paras yksittäinen retkikohde oli kilpikonnapuisto Cayman saarilla. San Juan oli vähän turha kohde, koska siellä ei ollut oikein mitään ohjelmaa. Half Moon Cayllä kävi ensimmäistä kertaa niin, että jokin kohde peruuntui matkan aikana, tästä ei nyt ollut suurta harmia kun samalle saarelle toinen käynti oli kuitenkin pari päivää myöhemmin. Snorkalaus retket eivät olleet kovin onnistuneita, aika vähän nähtävää ja vesi odotuksiin nähden sameaa, edellisen matkan Punaisen Meren kohteeseen verrattuna.

Seuraava risteilymatka on todennäköisesti kesällä 2013 Välimerellä.